“This is the beginnig of a beautiful friendship”

 

A mi barátságunk elég nehezen kezdődött. Nagyon nehezen fogadtam el a gondolatát is, hogy én sztómával éljek. Amikor a betegségem kiderült, akkor azt mondtam, hogy inkább a halál. Bármit megtettem volna, hogy elkerüljem… Szóval innen indultunk.

A műtét előtt is még próbáltam a sebészemmel alkudozni, de akkor már tudtuk, hogy az utolsó polipom pont a záróizmomon csücsül, és végleges lesz, de kértem az orvost, ha lát bármi parányi esély is arra, hogy megmentse a záróizmomat, akkor, tegye meg. Erre ő csak azt válaszolta, hogy nem akar semennyi esélyt sem adni annak, hogy bent maradjon bármi is, amiből újabb polip, egy újabb potenciális daganat forrás lesz. Így indultunk neki a műtétnek.

A műtét után felébredtem, jól voltam, viccelődtem, fájt a hasam, mintha egy csomó hasizom gyakorlat után lettem volna. Zseniális módon volt megoldva a teljes vastagbél, végbél és záróizmom eltávolítása, mert öt lyukon keresztül történt az egész, egy zseniális orvos és teamje keze alatt voltam, és tökéletes munkát végeztek. Köszönöm, nem lehetek elég hálás érte.

Ébredésnél már megtapogattam a zsákom. Zsákos lettem, nem Frodó, nem is kell baktatnom egy vulkánhoz, de azért van küldetésem… Első találkozás kicsit kómásan megtörtént. Fura volt… Elég nehéz visszagondolni az első pár órámra a műtét után, mert nagyon jó volt a cucc, amit adtak. Már megbarátkoztam vele, elfogadtam, mert ez van. Ha tiltakozok és ellenszegülök, csak a saját dolgomat nehezítem meg… Az első alkalom, amikor leesett, éjszaka történt, felkeltem egy kis pukkanás hallottam, és nedvességet éreztem, azt hittem, hogy a hasi sebem nyílt meg, rettentően megijedtem, szóltam a nővéreknek, akkor láttam, hogy „csak”  a zsák esett le. Ezen is túl voltam, megvolt a tűzkeresztség. Majd pár óra múlva ismét leesett, majd ismét. Jó pár garnitúra intenzíves ágyneműt és hálóinget elhasználtam másfél nap alatt. Mivel nincs vastagbelem a víz visszaszívása nem történik meg, illetve kissé átalakul ilyenkor a vékonybél funkciója, hozzáidomul az új állapothoz, ilyen csodálatos szerkezet az emberi test. DE friss műtét után ez még nincs, ami bemegy az ki is, ahol van bevétel ott van kiadás is, és rengeteg infúziót kaptam…. Azt tudtam már, hogy milyen mikor leesik a zacsi, azt is tudtam, hogy nem kellemes….

Felkerültem az osztályra, ott is kissé próbára tettem a lányok kreativitását, mert elég érdekes a hasam formája, és pont egy börredőbe került a sztómám kialakítása, szóval eléggé nehézkes oda felhelyezni, de a lányok állták a sarat, megoldották. Így is napi szinten voltak balesetek. Ekkor azt gondoltam, ez marhára nem lesz jó, így nem lehet élni. Megnyugtattak, hogy van megoldás, addig kell próbálkozni, amíg nem lesz meg a tökéletes…. Köszönöm azt a rengeteg segítséget, amit az osztályon kaptam a főnővértől és a nővérektől.

Ileosztómám van, a vékonybél van kiültetve a hasfalra, tudni kell róla, hogy mindig működik… Én is ekkor még ennyit tudtam, illetve azt, hogy mindig a lehető legrosszabb pillanatban esik le a zsákom… Látogatási időben, amikor megérkeznek hozzám… Sokszor volt olyan pillanatom, hogy szégyeltem magam, majdnem kiborultam, de akkor jött egy jó szó, egy mosoly a nővérektől, és újra helyre billentem. Rengeteget segítettek, megmutatták, hogy kell cserélni zsákot, még párom is bent maradhatott, hogy megnézze. Volt hogy éjszaka már én cseréltem, mert bátor vagyok, ez egyedül is megy, és tényleg… A sztómásnővérrel kipróbáltunk többfélét, megnézhettem, megfoghattam őket. Végül egy mellett döntöttem, ami anyagában jobban tetszett. Mindennap gyakoroltuk, hogy kell felhelyezni gondozni. Igen a sztómát gondozni kell, gondoskodni kell róla, hogy a környezete rendben legyen. Ha jól gondoskodunk róla, hálás lesz..

Haza kerültem, megérkeztek a zsákok, a paszták… Otthon egyedül kettesben a sztómámmal, elkezdődött az élet… Nincs felügyelet, együtt kell megoldani a dolgot. Mint már említettem mindig működik… Ha csendben is van, biztos, mint a kisgyerek a pelenka cseréjekor, elkezd produkálni, na ő is pont, amikor nincs rajta semmi dolgozik…. Sokat beszéltem hozzá, megkértem, legalább addig ne csináljon semmit, amíg kicserélem a zsákot, hasztalan. Legalább olyan makacs, mint én, és teljesen más elképzelései vannak, mint nekem… Na nem baj, megbarátkozunk még, és minden rendben lesz…

Kaptam a kemót kéthetente. A mi jól működő rendszerünk és rutinunk, ami hat hét alatt beállt, azt teljesen szétrúgta a kezelés. A kemó miatt megváltozott a bőröm, az emésztésem. Jöttek a problémák, rengetegszer leesett a zsákom, ekkor tanultam meg nyilvános wcben, kórházi wcben rekord idő alatt cserélni, akár a forma 1-es kocsiknál a box utcában a gumicserekor, én is úgy cseréltem a zsákot… Meg persze úgy jártam-keltem, mint egy ikres kismama, legalább egy váltás garnitúra ruha a táskában, mert „sohase lehessen tudni….”

Ismét kétségbe estem, hogy mi lesz velem, eléggé felmaródott a bőröm, fájt és elviselhetetlen volt, de ismét a megfelelő embert küldték hozzám, vagy engem hozzá… Végre találkoztam az itthoni sztómásnővéremmel, azt mondta, három nap alatt meggyógyul a bőröm, és minden rendben lesz… Hiszi a piszi. Csodát tett, mert tényleg három nap alatt gyönyörűen rendbejött, és sikerült egy olyan zsákot, és kiegészítő eszközöket találnunk, ami az én furcsán gyönyörű szép pocakomra jól passzol. Nem lehetek eléggé hálás neki is.

Mostmár odáig jutott a barátságunk a sztómámmal, hogy tudom a működését. Ha reggel cserélem a zsákot, tudom, mikor csendes, és nyugodtan tudok dolgozni. Aktív és teljes életet élek vele, nem okoz gondot. Eljárok tornázni, biciklizek vele, már alig várom, hogy az úszást is kipróbáljam…

A gondozása már napi rítus, megszoktam, és megszerettem ezt a fajta életet. Hisz neki köszönhetem, hogy élhetek, és egészséges vagyok. Ami hiányzik a hagyományos wc használatból, az, hogy leüljek és könyvet olvassak a wc-n…. Már csak a babzsákom maradt erre a célra :).

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s